Categories
Hoofdgerecht

4 juni: ovengroente met pittige tomatensaus (eigen recept)

En zo was het bijna een week later…

Van het vooruit koken is nog niet veel terecht gekomen. Wel heb ik afgelopen week een paar eigen recepten verzonnen. Vandaag ga ik over het eerste vertellen: ovengroente met pittige tomatensaus.

Het idee is een dikke, smaakvolle tomatensaus als basis op je bord, met verschillende ovengroente daar op. Ik gebruikte zelf wortel en pastinaak, dus het werd een kleurrijk geheel. Andere ovengroente kunnen natuurlijk ook.

De pittige saus is een eigen variant op dit recept van Jamie Oliver: Sausages & green lentils with tomato sauce uit het boek Jamie’s Italy.

Ovengroente met pittige tomatensaus

Saus
– 2 uien
– 3 flinke tenen knoflook
– theelepel chilipeperzaadjes
– scheutje olijfolie
– scheutje rode wijnazijn
– 4 blikken tomatenblokjes

Groente (andere combinaties kunnen natuurlijk ook!)
– 750 gram winterpeen
– 500 gram pastinaakwortel

Oven voorverwarmen op 200 graden.

De saus ga je laten inkoken, dus daar beginnen we mee. Snij de uien fijn. Bak ze zachtjes in de pan in de olie, samen met de uitgeperste knoflook en de chilizaadjes. Als alles zacht en glazig is, draai het vuur hoog en schenk er wat rode wijnazijn bij. Als het dampen stopt, draai je het vuur weer zacht en schenk je de tomaten erbij. Breng het geheel aan de kook en laat sudderen.

Snij de wortels in lange repen. Ik snij ze in vieren in de lengte. Snij de pastinaak in ongeveer even dikke repen.

Leg ze in een ovenschaal en giet er wat olijfolie over. Schud of meng om de olie te verdelen. Leg de schaal in de oven totdat de groente gaar is en begint te karameliseren – ongeveer 30 minuten.

Wij aten er friet bij omdat we aardappels over hadden, maar rijst of pasta zou ook heel goed kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *